Tekstilciler Markalaşmadan Finansal Kabiliyetlerini Artıramaz

ABONE OL

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukaddes Başkaya, 2021 yılında da tekstil sektöründeki büyümenin devam edeceğini ancak büyümeyi marka üzerinde yapmaları gerektiğini söyledi

2020 yılında yaşanan pandemi sürecine rağmen Türkiye’de tekstili kıyasladığımızda 2019 ile 2020’yı başa baş kapattığını dile getiren Başkaya, “Geçen yıl dünyada kimsenin beklemediği bir felaket ile karşı karşıya kaldık. Covid 19 çıkınca kimse ne yapacağını bilemedi. İlk Çin’de görülünce Türkiye olarak bu sektörde pazar payımız artar diye düşünüyorduk fakat sonrasında Covid belası ülkemizde de baş gösterdi. İlk dalgalanmaya herkes gibi biz de hazırlıksız yakalandık. Bu süreçte birçok iş yerinde üretime kısmen ara verilmesinin yanı sıra siparişlerde de azalmalar oldu. Mayıs, haziran ayından sonra gerek iş yeri sahipleri gerekse çalışanlar pandemi ile mücadele etmeyi öğrendi. Bu süreçte sağlık koşullarına uyularak tekrar üretime başladık. Özellikle Çin’de yaşanan olaydan sonra talepler bize geldi. Burada hükümetimizde iş yerlerine çalışma şartlarında kolaylık sağlayınca üretim bantlarımız yeniden hızlı bir şekilde çalışmaya başladı. Zaten Denizli ve tekstil ekim, kasım ve aralık aylarında ihracat rakamlarını Türkiye ortalamasının üzerinde kapattı. Bir nevi yılı başa baş kapattık” dedi

Fasonculuğun bırakılması şart

Denizli’de tekstilcilerin yıllardır fasonculuk yaptığını ve bu algının iyice oluştuğuna dikkat çeken DETGİS Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii ki fasonculuk yaparak hem geçimimizi sağladık. Hem işleri öğrendik. Artık buna dur deme zamanımız geldi. Belki bundan 30-40 yıl önce yetişmiş eleman ve makinalarımız yoktu şu anda bunların hepsine sahibiz. Bu nedenle artık yavaş yavaş fasonculuğu bırakıp kendi markalarımızı oluşturmamız gerekiyor.”

DETGİS üyelerinin dünyadaki birçok ünlü markaya ürün yaptığının altını çizen Mukaddes Başkaya, “Birçok markanın tedarik zinciri biziz. Peki bunları biz kendimiz neden satmayalım. Bu soruya artık cevap verilmesi gerekiyor. Ben gerek kendi üyelerimiz gerekse başka tekstilcilerin çok rahat bir şekilde kendi markalarını üretip satış yapacaklarına inanıyorum. Yetişmiş iş gücümüzün yanı sıra artık pazarlama kabiliyetimiz de yükseldi. Yaşanan pandemi süreci zaten online satışların ne kadar olduğunu gösterdi. Bu süreçte girişimcilik yönü ağır basan firmalar Covid sürecini fazla hasarsız kapattı”

Başkaya, DETGİS olarak tüm üyelerine ve diğer tekstil sektöründe çalışan herkesle iş birliği halinde olduklarını vurgulayarak, “Derneğimizin bir amacı Denizli tekstilini dünyada söz sahibi yapmak. Bu konuda herkesle işbirliği içindeyiz. Yeni teknolojilerin yanı sıra yeni designerlerla çalışıyoruz. Ben gelecek yıllarda Denizli tekstilinde artık fasonculuğu bırakıp acilen kendi markalarımız üzerine yoğunlaşmamız gerektiğini her ortamda dile getiriyorum. Böyle yaparsak üreticilerimiz hem daha fazla kazanacak hem de ülkemiz kazanacak”

ege denizli tekstil denizli tekstil denizli ekonomisi denizli yatırım