İzmir İktisat Kongresi Tarihi kongreye anıldı

ABONE OL

İzmir İktisat Kongresi'nin 98. yıldönümünü özel etkinliklerle kutladı. Konak İktisat Anıtı önünde düzenlenen törenin ardından, önemli isimleri bir araya getiren özel bir oturum gerçekleştirildi

17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında Konak’ta toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin 98. yıldönümü için düzenlenen anma etkinlikleri törenle gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gazeteci, Yazar Sancar Maruflu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Tarihi Kemaraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ile Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım katıldı

Maruflu: Büyük bir organizasyondu

Oturum açılışını yapan Sancar Maruflu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’den altı ay sonra kongreyi topladığına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Kongrede yeni kurulacak devletin planlamasının yapıldığına işaret eden Maruflu, Atatürk’ün günümüzde yapılan modern, çağdaş etkinlikler gibi büyük bir organizasyon düzenlediğine vurgu yaptı. Maruflu, “Kongre, dış dünyaya  6 ay önce harpten çıkmış bir ulusun ne hale geldiğini,  nasıl geliştiğini de göstermiştir. Atatürk, İzmir’den tüm dünyaya mesajlarını vermiştir” dedi. Maruflu konuşmasında 17 Şubat’ın Türk Medeni Kanunu’nun 95. yıldönümü olduğunu da anımsattı.

Gappi: İzmir’in mirası, yazgısı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, “İktisat Kongresi’nin yıldönümü olmasının yanı sıra Medeni Kanun’un kabul edilişinin de yıldönümü. Ben bir kadın olarak başta Atatürk olmak üzere emek veren herkese, yaşamam, var olmam, ben olmam ve mesleğim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kongreden önce İktisat Sergisi’nin düzenlendiğini belirten Gappi, “Üreticinin ürünlerinin ve sanayi ürünlerinin sergilendiği bir çeşit EXPO diyebiliriz. O dönem için bu sergi özellikle önemli. Fuarcılığın İzmir’in hem mirası hem yazgısıdır. Bu kongrenin sonunda 12 maddelik Misak-ı İktisadi ortaya çıkıyor. Biz buna kısaca ülkenin ekonomi anayasası diyebiliriz. Bu kongre kesinlikle çok önemli düzenlemelere de altyapı oluşturuyor. Yani ilk ekonomi reform paketi yapılıyor” diye konuştu. Kongrenin anılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Gappi, Cumhuriyetin 278 kamu teşebbüsünün 207’sinin son 16 yılda özelleştirildiğine dikkat çekti. İzmir özelinde ekonomik analiz de yapan Gappi, İzmir için beklentilerinin büyük olduğunu söyledi.

Girit: İstikrar istiyoruz

Ege İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Bedri Girit ise konuşmasında Türkiye’de en büyük sorununun cari açık olduğunu söyledi. Girit, şöyle devam etti: “Cari açıkta da açığı kapatan bir misyonumuz var. Ama son günlerde dövizdeki hareketlilik, ihracatçıları birincil derecede etkiliyor. İhracatçı ne istiyor derseniz, tabii ki herkesin istediğini istiyor, istikrar istiyor. Üzülerek görüyorum ki, ülkenin makro ekonomisini yönetenler, yüksek faiz düşük kur ekonomisini izlemeye başladı. Bu bizim hiç de arzu etmediğimiz bir politika. Bu ülkenin cari açığının kapanmasını istiyorsak, bu ülkenin makro ekonomik planlamalarının da o doğrultuda olması gerekir. Siyasi otoritenin de ona göre hareket etmesi gerekiyor. Etmezse ne olur, bedelini öderiz. İhracatçılar olarak, ülkeler arasında barışa hizmet eden köprüler kuruyoruz. Bu bakımdan ihracatı, Atatürk’ümüzün ihracatı neden bu kadar önemsediğini daha da iyi anlıyoruz. Çünkü birbiriyle ticaret yapan ülkeler arasında barışın hakim olduğunu, en azından savaşın olmamasını sağladığını görüyoruz”.

Tanyeri: Türkiye başka bir yerde olurdu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri ise İktisat Kongresi’nde alınan kararların katılımcı bir çalışma ve büyük bir vizyonla ortaya konduğuna işaret ederek, “Orada alınan kararlar ilerleyen dönemde de uygulansaydı, rafa kaldırılmasaydı, Türkiye şu anda başka bir yerde olurdu” dedi. Üretim ve ihracatın bir ülke için çok önemli olduğunun pandemi döneminde görüldüğünü kaydeden Tanyeri, “O minicik virüs kopardığı tedarik ve lojistik zincirleriyle firmalara yeni iş modelleri de dayatmaya başladı. Sadece ucuz maliyeti düşünmemeye, yakın coğrafyaya ve farklı tedarikçi ülkelere de yönelmek gerektiğini gösterdi. Bu noktada Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat var. Bilinçli ve uzun vadeli planlarla daha sağlıklı ve istikrarlı bir ekonomik yapıya sahip olabiliriz” diye konuştu.

Sevimli: Umutsuzluğa sürüklenemeyiz

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli de pandemide üyelerinin yaşadığı sorunları bakanlıklara, ilgili mercilere ileterek anlık çözümlere ulaşmaya gayret ettiklerini dile getirerek, “Elbette bu olumsuz koşullar umutsuzluğa sürüklenmemize neden olmayacak. Bize yakışan, çok zorlu koşullar altında bu ülkeyi işgalden kurtarmanın ardından ülkemizi ekonomik olarak da yukarı düzeylere taşırken İzmir İktisat Kongresi’nin mücadeleci ruhuna tutunmaktır” dedi. Sevimli, “Pandeminin ekonomik etkileriyle mücadele etmek için henüz yolumuz çok uzun. Bu yolu sağlıkla tamamlamak için kısa vadeli mali teşviklerin yanında, pandeminin getirdiği değişimleri iyi okumalı, başta dijital olmak üzere pandemi sonrası dünyaya en iyi şekilde hazırlanmalıyız” diye konuştu.

Yağcıoğlu: İzmir’de tarım çok önemli

İzmir Ticaret Borsası Başkan Danışmanı Mustafa Yağcıoğlu da etkinliğin düzenlenmesi nedeniyle başta Konak Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Pandemi sona erdiğinde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Yağcıoğlu, bugün sektörlere sağlanan desteklerin yeterli olmadığını da vurguladı. Sektörlerin durumlarını ve sıkıntılarını rakamlarla anlatan Yağcıoğlu, “İzmir tarımda çok önemli. İzmir’de tarımda hedefin şöyle olmasını gerektiğine inanıyoruz: çevre dostu, tarımsal uygulamaların geliştirilmesi, teknolojik uygulamaların hayata geçirilmesi, katma değerli ve inovatif üretimin gerçekleştirilmesi, etkin bir pazarlama altyapısının kurulması ve markalaşmanın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl 130. kuruluş yıldönümü kutlayacağımız, İzmir iktisat Kongresi’nde yer almış borsa olarak çalışmalarımızı inandığımız hedefler doğrultusunda şekillendiriyoruz” dedi.

Şahinkaya: Ekonomik model oluşturuldu

21. Yüzyıl İçin Planlama Grubu Koordinatörü, akademisyen Dr. Serdar Şahinkaya da oturumda özel bir sunum yaparak, kongreyi ayrıntılarıyla ele aldı. Atatürk’ün İktisat Kongresi’ne, Erzurum ve Sivas kongreleri kadar önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptığına dikkat çeken Şahinkaya, kongrenin yeni kurulacak devletin ekonomik modelinin oluşturulduğu, önemli bir kongre olduğunun altını çizdi. “Kongrede kararlaştırılan madde sayısı 291. Buruda şunun altını çizmek lazım: Ne Türkiye Cumhuriyeti devleti var ne de devleti kuran Cumhuriyet Halk Fırkası var. Bu 291 madde, Cumhuriyet Halk Fırkası’nı ve iktisadi programını oluşturacaktır” diyen Şahinkaya, şöyle devam etti: “Kongreyi ocu, bucu, şuncu olarak değerlendirmenin hiçbir manası yok. Kongre Türkiye’nin önündeki sorunların hemen her alanda tümünü resmetmiştir.”

Oturumda Atatürk Araştırmacısı Ahmet Gürel'in hazırladığı İktisat Kongresi'ni konu alan filmin gösterimi de yapıldı. Törende 2020-2021 Bostanlı Rotary Kulübü Başkanı Mercan Çavuşoğlu, Onurlu Meslek Hizmet Ödülü’nü Sancar Maruflu’ya takdim etti

ege istanbul ankara izmir çeşme izmir ekonomi ege ekonomisi